Recipe: Delicious Pan mee sup / banmiean

Recipe: Delicious Pan mee sup / banmiean

Pan mee sup / banmiean.

Recipe: Delicious Pan mee sup / banmiean You can cook Pan mee sup / banmiean using 29 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Pan mee sup / banmiean

  1. Prepare of (bahan sup).
  2. You need 1300 ml of air.
  3. Prepare 60 grm of teri bersih.
  4. Prepare 100 grm of tulang ayam.
  5. You need 1 of kiub knor ikan bilis.
  6. Prepare of (bahan ayam).
  7. You need 150 grm of ayam isi potong dadu kecil.
  8. You need 4 biji of cendawan shitek rendam sampai kembang potong.
  9. It’s 2 sdm of light soya.
  10. Prepare 2 of bawang putih cincang.
  11. You need of kicap hitam pekat/ kicap manis.
  12. Prepare 1/2 sdt of gula.
  13. Prepare of (bahan sambal).
  14. You need 8 biji of cabe rawit.
  15. You need 1 of bawang merah + 1baput.
  16. It’s 2 biji of limau kasturi.
  17. Prepare of terasi bakar secukup nya.
  18. It’s of garam + gula.
  19. You need of (bahan mie).
  20. Prepare 300 grm of terigu.
  21. Prepare 130 ml of air.
  22. You need 1 butir of telor.
  23. You need 2 sdm of minyak.
  24. Prepare of (bahan pelengkap).
  25. It’s of sayur katu secukup nya.
  26. Prepare of jamur kuping rendam potong celur air panas.
  27. You need 15 biji of fish ball.
  28. Prepare of ikan teri goreng.
  29. It’s of bawang goreng.

Pan mee sup / banmiean instructions

  1. Satukan bahan sup masak sampai mendidih kecilkan api paling kecil masak 1jm dan saring.
  2. Kita membuat mie: satukan telor minyak garam aduk rata tuang ke dalam tepung aduk rata tuang air sedikit demi sedikit sambil di uli sampai menjadi doh bila air lebih ngk usah di pakai.rehatkan adonan 1jm sambil menungu kita masaka ayam.
  3. Tumis bawang putih sampi wangi masukan ayam aduk rata masukan cendawan aduk rata beri kicap dan light soya aduk rata beri sedikit air masak sampai ayam matang koreksi rasa.
  4. Sekarang kita membuat sambal.satukan semua bahan sambal beri sedikit air dan blender koreksi rasa.
  5. Kita sambung mbuat miee.ambil secukup nya adonan dan gilas dengan kayu dan taburi kanji.gilas sampai nipis dan potong seperti kwe tiau.
  6. Siapkan air mendidih dan beri 1sdm minyak rebus mie sampai mengapung angkat tiriskan.
  7. Cara penyajian.panaskan sup secukup nya masukan fish ball secukup nya tungu sampai mendidih masukan miee secukup nya dan beri sayur katu secukup nya aduk rata matikan api.
  8. Tuang di mangkok dan beri toping ayam jamur kuping dan teri goreng dan sambal belacan.
Back To Top