Recipe: Yummy Pan mee

Recipe: Yummy Pan mee

Pan mee.

Recipe: Yummy Pan mee You can have Pan mee using 24 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Pan mee

  1. Prepare of bahan mie tepung.
  2. Prepare 3 cawan of tepung gandum.
  3. You need 3/4 gelas of air 1 biji telur -.
  4. It’s optional of 3sendok besar minyak – utk melembutkan secubit garam.
  5. You need of Bahan Sup Ikan Teri.
  6. You need 100 of gm ikan teri.
  7. Prepare 2 1/2 liter of air didihkan selama 3 jam.
  8. You need of Garam.
  9. It’s of bahan lauk.
  10. You need of Minyak untuk menumis.
  11. Prepare 2 sendok besar of bawang putih bubuk.
  12. You need 100 gram of isi ayam dicincang.
  13. You need of Jamur shitake kering.
  14. It’s of Jamur kayu kering.
  15. You need of dihiris halus.
  16. Prepare 2 sendok besar of kicap cair.
  17. It’s 3 sendok besar of kicap pekat.
  18. It’s of m.
  19. You need of Bahan Hiasan.
  20. Prepare of Sawi.
  21. It’s of Ikan teri goreng.
  22. Prepare of Cabe merah – dihiris.
  23. You need of Bawang goreng.
  24. Prepare of Daun bawang.

Pan mee step by step

  1. Cara-cara buat mee 1. Campurkan tepung gandum, air, telur & minyak hingga rata. 2. Uleni hingga mudah di bentuk. Biarkan sebentar lbih kurang 30 minit. Tutup adonan tersebut dgn kain lembap. 3. Sesudah itu, ambil sedikit adonan, leperkan ia hingga tipis. Buat beberapa kali.
  2. Masak aie hingga mendidih masukan adonan yg sudah Di giling.
  3. Cara-cara membuat lauk 1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga garing. 2. Masukkan isi ayam. campur 3. Masukkan jamur shitake & jamur kayu, aduk. 4. Trakhir sekali masukan kicap cair & kicap pekat. Aduk & masak hingga ayam btul2 masak..
  4. Cara menyediakan Pan Mee Soup 1. masak sup klo sudah mendidih, masukkan pan mee td bersama2 sayur sawi. Rebus lebih kurang 3 minit. Kemudian tuangkan ke dlm mangkuk. 2. Letakkan bahan lauk ke atas mee. Taburkan ikan teri goreng, cili merah, bawang goreng & daun bawang. Siap utk dimakan..
  5. Note boleh tambahkan udang, telur, fishball..
Back To Top